Βραβεύθηκαν από το Enterprise Europe Network οι πιο καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις

01/12/2016

Tις πιο καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη βράβευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Βραβείων του Enterprise Europe Network στην Μπρατισλάβα. Το Enterprise Europe Network, το μεγαλύτερο δίκτυο που παρέχει oλοκληρωμένες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, αναγνωρίζει κάθε χρόνο τις πιο επιτυχημένες εταιρείες που έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες και άδραξαν τις απαράμιλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ. Μεταξύ των φετινών υποψηφίων ήταν και η ελληνική εταιρεία Intale, η οποία, με την υποστήριξη του ελληνικού κόμβου του δικτύου, Enterprise Europe Network-Hellas, και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, αναγνωρίστηκε ως μία από τις πιο δυναμικές εταιρείες στην Ευρώπη.
 
Οι νικητές των Enterprise Europe Network Awards διακρίθηκαν στις τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Το Βραβείο Νέες Συνεργασίες απονεμήθηκε στην Aquabion GmbH από τη Γερμανία και τη Rabmer GreenTech στην Αυστρία μετά τη διευκόλυνση της επαφής μεταξύ των δύο ΜμΕ από το Δίκτυο. Ο κύκλος εργασιών της Aquabion GmbH αυξήθηκε κατά 10-15 %, ενώ και οι δύο επιχειρήσεις προσέλαβαν νέο προσωπικό.
  • Το Βραβείο Νέες Κατευθύνσεις απονεμήθηκε στη γερμανική εταιρεία Novihum Technologies η οποία, χάρη στο Δίκτυο, απέκτησε πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το ειδικό μέσο ΜΜΕ, «SME Instrument», και ανέπτυξε το εργοστάσιο παραγωγής για τη νέα της δραστηριότητα και προσέλαβε 20 νέα άτομα.  
  • Το Βραβείο Νέοι Ορίζοντες απονεμήθηκε στην εταιρεία Smartive από την Ισπανία, που επίσης μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στο ειδικό μέσο ΜμΕ SME Instument με την καθοδήγηση που έλαβε από το Δίκτυο. Χρησιμοποίησαν τις χρηματοδοτήσεις για να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους, το οποίο αναμένεται να αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών της εταιρείας από 500 000 EUR σε 5 εκατομμύρια EUR το 2019.

 
Από τις εννέα φιναλίστ που διαγωνίζονταν για τα βραβεία, τέσσερις επιχειρήσεις έλαβαν χρηματοδότηση από το SME Instrument, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με προϋπολογισμό 3 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο δρομολογήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020, με στόχο να προωθήσει τις πραγματικά καινοτόμες ιδέες που στηρίζονται σε βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο με δυνατές προοπτικές επιτυχίας στην αγορά.
 
Η Kristin Schreiber, Διευθύντρια του προγράμματος COSME και της Πολιτικής για τις ΜμΕ & COSME, της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τόνισε ότι το Δίκτυο είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα που έχει ποτέ συλλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει τις εταιρείες να επωφεληθούν από τις επιχειρηματικές και καινοτόμες ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες, μέσω της καλύτερης αξιοποίησης της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς. Ο Marco Malacarne, Επικεφαλής του Τμήματος του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EASME) δήλωσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν την κινητήρια δύναμη της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη και το Enterprise Europe Network παρέχει την τεχνογνωσία για να τις βοηθήσει να ευημερήσουν, ενώ τα βραβεία αποδεικνύουν ότι με τη σωστή στήριξη, είναι εφικτή η επιτυχία στις διεθνείς επιχειρηματικές φιλοδοξίες όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα.
 
Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο Refinery Gallery στη Μπρατισλάβα, Σλοβακία, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνέδριου του Enterprise Europe Network (14-16 Νοεμβρίου 2016). Στην τελετή παρέστησαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρήσεις, ενδιάμεσοι φορείς, δημοσιογράφοι και μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρήσεων. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των βραβείων συμπεριλάμβαναν την Kaja Kallas, Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την κα Kristin Schreiber, τον Marco Malacarne, τον Francesco Guerrera, Εκδότη και Διευθυντή Οικονομικών Ανταποκρίσεων στο Politico EU και τον Juraj Vaculik, συνιδρυτή και Διευθύνων Σύμβουλο της AeroMobil.
 
Ιntale: ο "ψηφιακός βοηθός" της μικρής λιανικής
 
Όσον αφορά στην ελληνική υποψηφιότητα, η οποία ήταν φιναλίστ στην κατηγορία "Νέοι Ορίζοντες", η Intale έχει αναπτύξει ψηφιακή πλατφόρμα η οποία παρέχει μια καινοτόμο εφαρμογή σε ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων λιανικής, με προηγμένα εργαλεία διαχείρισης που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και τα περιθώρια κέρδους τους. Η Intale Point, μια εφαρμογή βασισμένη σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud), λειτουργεί ως «ψηφιακός βοηθός» των ιδιοκτητών μικρής λιανικής με πολλαπλούς τρόπους: καταρχάς, επιταχύνει τις συνδιαλλαγές κατά 3-8 δευτερόλεπτα ανά πελάτη, το οποίο μεταφράζεται σε δεκάδες ώρες ανά εβδομάδα. Επίσης, διαθέτει λειτουργία για έξυπνη διαχείριση της αποθήκης, ώστε ο επιχειρηματίας να γνωρίζει τις ακριβείς ανάγκες του καταστήματος και να αποφεύγει την προμήθεια περίσσιου αποθέματος. Η παραγγελία διαμορφώνεται μέσω της Intale Point, με λειτουργία υπενθύμισης των προϊόντων σε μικρό απόθεμα.
 
Η εφαρμογή επιτρέπει τη διαχείριση της βάρδιας του ανθρώπινου δυναμικού και τον έλεγχο του ταμείου. Τέλος, διαθέτει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης, προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του μικρού λιανικού εμπορίου. Ο επιχειρηματίας έχει άμεση και διαρκή πρόσβαση σε επικαιροποιημένα στοιχεία και στατιστικά πωλήσεων, ώστε να μπορεί να αυξάνει τις πωλήσεις, να μειώνει τα κόστη και να βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους.
 
Διερευνώντας την επέκτασή τους στο εξωτερικό και με στόχο νέες επιχειρηματικές συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο, ο Φάνης Κουτουβέλης  και ο COO της Intale Ορέστης Τζανετής απευθύνθηκαν στο ελληνικό δίκτυο του Enterprise Europe Network. "Η βοήθεια του δικτύου ήταν καθοριστική για την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς αυτούς. Η συμβολή τους στην επιλογή του επιχειρηματικού συμβούλου, που προβλέπεται στην υλοποίηση του SME Instrument, ήταν επίσης εξαιρετικά χρήσιμη. Ο σύμβουλος με βοήθησε να εξελιχθώ ως επιχειρηματίας και μάνατζερ. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, η εφαρμογή Intale Point του Φάνη Κουτουβέλη έχει εξελιχθεί σε απαραίτητο σύμμαχο εκατοντάδων Ελλήνων καταστηματαρχών, ενώ το επόμενο βήμα είναι η επέκταση στο εξωτερικό", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φάνης Κουτουβέλης, συμπληρώνοντας ότι "Περισσότερες από 100 εκατ. συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν μέσω των συστημάτων της Intale τον επόμενο χρόνο, με προβλεπόμενο τζίρο περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ".
 
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και μέλος του μεγαλύτερου δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network-Hellas, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινότητας, ενέταξε, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει, ένα πλέγμα δυναμικών υπηρεσιών συστηματικής ενημέρωσης και υποστήριξης επιλεγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες εμφανίζουν κατάλληλη δυναμική και στοχεύουν αποκλειστικά σε διεθνείς αγορές μέσα από καινοτομικές τεχνολογίες.
 
Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν:
· Προαξιολόγηση προτάσεων μέσα από expert panel αξιολογητών και εξειδικευμένων συμβούλων για θέματα όπως τεχνολογική καινοτομία και διαχείριση διανοητικής ιδιοκτησίας
· Coaching και επιχειρηματική καθοδήγηση για την υλοποίηση των εγκεκριμένων προτάσεων με στόχο την περαιτέρω χρηματοδότηση σε επόμενη φάση
· Διαχείριση καινοτομίας και συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις από την Ευρώπη
· Εκπαίδευση συγγραφής προτάσεων και Δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων συμβούλων επιχειρήσεων.
 
Σημειώνεται ότι με 3.000 εμπειρογνώμονες σε 600 οργανισμούς και καλύπτοντας περισσότερες από 60 χώρες, το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης στον κόσμο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με διεθνείς φιλοδοξίες. Τα γραφεία του δικτύου σε κάθε χώρα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, διεθνούς συνεργασίας και καινοτομίας ώστε να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεων να αναπτυχθούν διεθνώς. Ο ελληνικός κόμβος του ευρωπαϊκού δικτύου, το Enterprise Europe Network-Hellas αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 

Πηγή: 
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
 

Τελευταία νέα