Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ και Εnterprise Europe Network-Hellas

03/10/2016

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν πρόσφατα η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ (Enterprise Greece) και το Δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas. Στόχος της συνεργασίας των δυο φορέων είναι η ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και της προβολής των ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), των προϊόντων τους και των υπηρεσιών τους, με το «άνοιγμα» νέων  ξένων αγορών, καθώς και η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας, μέσω της κινητοποίησης, μεθοδικής καθοδήγησης και  διεθνοποίησης νέων εξαγωγών.
 
Το σύμφωνο υπέγραψαν στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου 2016, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ,  ο Πρόεδρος Δ.Σ. κ. Χρήστος Στάικος, και εκ μέρους του Enterprise Europe Network-Hellas, o αντιπρόεδρος ΔΣ του Συντονιστή Φορέα του Δικτύου, "Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας / Δίκτυο ΠΡΑΞΗ",  κ. Βασίλειος Δούγαλης.
 
Η συνεργασία αυτή αναμένεται να αποδώσει πολλαπλά οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις,  δεδομένου ότι οι δυο φορείς διαθέτουν μακροχρόνια εμπειρία και γνώση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος καθώς και των  δυνατοτήτων  ανάπτυξης της εξωστρέφειας και καινοτομίας των ελληνικών ΜμΕ. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας αυτής, θα υπάρξει η δυνατότητα  γεωγραφικής κάλυψης των επιχειρήσεων όλης της χώρας.
 
Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ (Enterprise Greece)  είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών. Σκοπός της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ είναι η προσέλκυση, η υποδοχή, η προώθηση, η υποστήριξη και η διατήρηση επενδύσεων στην Ελλάδα, η συμβολή στη διαρκή βελτίωση του θεσμικού πλαισίου τους, η υποστήριξη των διεθνών επενδυτικών εργασιών, η προώθηση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού μέσω ανάπτυξης θεσμικών συνεργασιών με διεθνείς φορείς, η προώθηση και η ανάπτυξη κάθε είδος εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και η παροχή πληροφόρησης, συμβουλευτικής βοήθειας και κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις με στόχο τη διευκόλυνση επιχειρηματικών επαφών και τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών και της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις διεθνείς αγορές.
 
Το Enterprise Europe Network-Hellas, το μεγαλύτερο δίκτυο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους με βάση τη γνώση και την καινοτομία, αποτελεί δίκτυο εθνικής εμβέλειας και επίσημο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελούμενο από 12 εταίρους, βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και της εξυπηρέτησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Οι εταίροι του δικτύου είναι κατανεμημένοι σε όλη την ελληνική επικράτεια, με αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, την ενημέρωση και την υποστήριξη των ΜμΕ και ερευνητικών φορέων σε θέματα καινοτομίας, εξωστρέφειας, μεταφοράς τεχνολογίας και διεθνούς δικτύωσης. Ως ελληνικός κόμβος του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network, έχει μακρόχρονη εμπειρία, τεχνογνωσία, υψηλή ειδίκευση και αποτελεσματικότητα στην υποστήριξη επιχειρηματικών, τεχνολογικών και ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών ΜμΕ και ερευνητικών φορέων με αντίστοιχους φορείς σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, δεδομένης της γεωγραφικής κατανομής των εταίρων του δικτύου, το Enterprise Europe Network-Hellas έχει πρόσβαση στις ΜμΕ της επικράτειας και σημαντική θέση στο περιφερειακό και εθνικό οικοσύστημα υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
 
Ενδεικτικές δράσεις για την επίτευξη των στόχων της συνεργασίας των δύο φορέων είναι οι εξής:
 
• Έγκαιρη ενημέρωση, αποστολή πληροφοριακού υλικού και υποστήριξη σε ΜμΕ που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές σε αγορές-στόχους και κλαδικά προγράμματα προώθησης προϊόντων, στα οποία συμμετέχει η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ
• Συμμετοχή του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas στις διαβουλεύσεις διαμόρφωσης του ετήσιου προγράμματος δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, μεταφέροντας και απόψεις των ΜμΕ της επικράτειας για πιθανές νέες αγορές-στόχους ή για συμμετοχή σε ενδιαφέρουσες εκθέσεις
• Διοργάνωση ημερίδων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων για θέματα και διαδικασίες εξαγωγών
• Συνεργασία των δυο συμβαλλομένων μερών σε εκθέσεις στο εξωτερικό, καθώς και σε εκδηλώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας, για ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των Ελληνικών ΜμΕ μέσω υπηρεσιών καθοδήγησης, προώθησης, διαμεσολάβησης, κοκ.
• Συνέργεια στην ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων για ενίσχυση της ανταγωνιστικής παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.
• Από κοινού συνεργασία των συμβαλλόμενων μερών στην προετοιμασία και υποβολή προτάσεων σε ανταγωνιστικά προγράμματα με σκοπό την περαιτέρω υποστήριξη της εξωστρέφειας και διεθνούς δικτύωσης των ελληνικών ΜμΕ.
• Ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά καλές πρακτικές σχετικά με επιχειρηματικές δραστηριότητες εξωστρέφειας, συγκεκριμένες αγορές στόχους, άλλους παρόχους συμπληρωματικών υπηρεσιών.
 
Αρωγός για την  επίτευξη της συμφωνίας αυτής  υπήρξε ο εταίρος του Δικτύου,  Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, ο οποίος εδρεύει στο Βόλο και προσφέρει τις υπηρεσίες του, στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
 

Πηγή: 
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
 

Τελευταία νέα